Dijital ortam; yeni teknolojiler, teknikler ve algoritmalar kullanıma sunuldukça SEO'dan PPC'ye, platformlar ve araçlardan en iyi uygulamalara kadar birçok alanda sürekli gelişiyor ve değişim gösteriyor.Her yıl bir önceki yıldan çok farklı bir dünyayla ve çok farklı trendlerle karşılaşıyoruz. Bu nedenle son birkaç yılda trend olan birçok şey 2022'de artık trend olmayacak. Zirvede kalmanın ve mümkün olan en iyi sonuçları elde etmenin yolu ise her sene olduğu gibi bu sene de trendleri öngörmek ve hemen uygulamaya başlamak.
Kullanıcı Gizliliği Önem Kazanmaya Devam Ediyor!
Google, 2023'ün sonuna kadar Chrome'da cookie tracking sürecini sonlandıracağını duyurdu. Bu, sektörde oldukça köklü değişikliklere neden olacak büyük bir gelişme. Bu zamana kadar birçok reklamveren ve işletme için kullanıcıları izlemek ve buna dayalı aksiyonlar almak oldukça önemliydi ancak kullanıcı gizliliği ve GDPR gibi konuların önem kazandığı günümüzde dijital pazarlama taktiklerinin de değişmesi şart oldu. Bu süreçte müşterilerin rızası ile markayla doğrudan paylaştığı veriler ve CRM programları değer kazanacak gözüküyor. Müşterilerin marka ile doğrudan paylaştığı veriler çevrim içi anketler, oyunlaştırma ve basit tüketici/marka etkileşimi yoluyla çok daha etkili hale getirilebilir.
Sanal Yeni Bir Çağ Yaklaşıyor: Metaverse
Facebook’un CEO'su Mark Zuckerberg, en azından teorik olarak, sosyal medyayı ve gelişen teknoloji projelerini entegre etmek için bir araç sağlayabilecek olan Metaverse konusundaki iddiasını çoktan ortaya koydu ve bu yeni trend pazarlama alanında da bir devrim gerçekleştirecek gibi duruyor. Oyunları bağımlılık yapan, ilgi çekici ve eğlenceli hale getiren her şey, artık işletmelerin marka bilinirliğini, müşteri sadakatini, etkileşimlerini ve satışlarını artırmak için kullanılan pazarlama stratejileri haline gelecek. Örneğin Balenciaga, fütüristik giyim serisini sergileyen distopik oyunu Afterworld'ü piyasaya sürdü. Z kuşağı yaş grubunda yüz milyonlarca kişi tarafından oynanan Fortnite, yeni Jordan spor ayakkabılarını tanıtmak için Nike ile iş birliği yaptı ve 10 milyondan fazla izleyiciye sanal bir konser vermek için rapçi Travis Scott ile birlikte çalıştı. Ve popüler e-spor oyunu League of Legends, dünya şampiyonası için Louis Vuitton ile iş birliği yaptı. Diğer örneklerin yanı sıra Nike, Air Max 720 için sanal mağazaları hayata geçirdi. ComplexLand ücretsiz, açık dünya, alışveriş yapılabilir bir sanal alan oluşturarak metaverse dünyasına giriş yaptı. Yeni doğmakta olan bir sanal dünyanın sunduğu olanaklarla gözleri kamaşan her markanın, "Metaverse'de markamla ilgili ne yapmam gerekiyor?" diye sormaya şimdiden başlaması ve dışarıda ne olduğunu araştırıp, markanın DNA'sına en yakın olacak şekilde harekete geçmeye başlamasının tam zamanı! 2022’de çokça duyacağımız bir diğer kavram ise NFT’ler. NFT “non-fungible token”, yani “değişmeyen token" anlamına gelir. Takas edilebilir bir tokenin tersine değiştirilemez bir token, benzersiz özellikleriyle tanımlanan dijital bir varlıktır ve adından anlaşılacağı üzere değiştirilemezdir. Şu anda çoğu dijital içerik, reklam destekli olanlar veya abonelik tabanlı olanlar olsun fark etmez, platformlar aracılığıyla para kazandırıyor. Bu platformlar, içerik oluşturucular ve tüketiciler arasında aracı görevi görüyor ve distribütör olma özelliğiyle kesinti yapıyorlar. NFT'lerin yükselişi, dünyada yeni bir medya sahipliği modeli geliştirilmesine öncülük ediyor. NFT alanında faaliyet gösteren ilk lüks marka RTFKT, sanal spor ayakkabılarının haute couture ile aynı fiyatlara satılmasıyla büyük bir başarı elde etti. Kering'in güç merkezi Gucci'nin de yakında kendi NFT'lerini çıkaracağı söyleniyor. Markalar NFT'leri hayran kitleleriyle doğrudan bağlantı kurmanın bir yolu olarak kullanabilir ve müşteri ile daha yakın ilişkiler kurabilir. Örneğin, NFT'ler müzisyenlerin müziklerini herhangi bir aracı platform olmadan doğrudan hayranlara satmalarına izin verir. Markalar artık fiziksel ürünler veya hizmetler sunmakla sınırlı değil, çünkü sanal ürünler de yükselişe geçiyor. NFT'ler, nakliye maliyetleri, iade oranları ve depolama maliyetleri gibi ticari açıdan birçok kalem ve problemi de ortadan kaldırıyor oluşuyla 2022’de çok daha popüler hale gelecek gözüküyor.
Virtual Reality (VR) Marketing ve AR Technology ile Tanıştınız mı?
Covid-19 salgını nedeniyle uzun bir süredir dışarı çıkmak ve sosyalleşmek adına çok az şey yapabildik. Pandemi dönemini geride bırakmayı umut ettiğimiz 2022’de hızla eski hayatımıza adapte olmak o kadar da kolay olmayacak. Bu noktada AR ve VR gibi yeni teknolojiler, dışarı çıkmamayı tercih edenler için sürükleyici bir deneyim yaratabilir. Markalar, ürün ve hizmetleri tanıtabilecek fiziksel bir deneyim yerine dijital bir deneyim sunmak için VR kullanıyor. VR, mevcut ürünleri tanıtmanın yanı sıra, tüketicilerde ilgi uyandırdığı için de son derece etkili bir araç. Örneğin ayakkabı şirketi Toms, hayırsever değerleriyle tanınır ve bir müşteri her yeni ayakkabı aldığında ihtiyacı olan bir çocuğa bir çift ayakkabı bağışlar. Şirket VR kulaklıklarını kullanarak, izleyicileri Peru'da bir yolculuğa çıkaran Toms Sanal Giving Trip'i yarattı ve bu sayede tüketicilerin, bağışlarının nereye gittiğini görmeleri için hediye ayakkabılarını alan bir okulun çocuklarını ziyaret etmelerini sağladı ve VR teknolojisini kullanarak gerçekten samimi ve güçlü bir deneyim yaratmayı başardı. AR teknolojisi ise dijital olarak oluşturulan içeriği tüketicinin gerçek dünya ortamına yerleştirir ve ürünleri sanal olarak kendi çevrelerinde denemelerini veya kişiselleştirmelerini sağlar. Gelişen teknoloji ile birlikte artık fiziksel sınırlar bir engel değil. Önümüzdeki senelerde tüketiciler için bir mağazanın konumu, bir ürünü denemek veya deneyimlemek için bugünkü kadar önemli olmayacak. Günümüzde özellikle mobilya, ev dekorasyonu, otomotiv ve moda sektöründe kullanılan bu teknolojiyi çok yakın zamanda her alanda görmek mümkün olacak.
Deneyimi Hikayeleştirin!
Tüketiciler artık ürün özellikleri ve ürünün ne kadar iyi olduğuna dair kalıplaşmış cümleler duymak istemiyor. Tüketiciler artık gerçek deneyim, yaşanmış bir hikaye veya insanların ürünü nasıl kullanıp keyif aldığına dair yolculuk hikayelerini dinlemek istiyor. Bu nedenle 2022’de markaların ürünlerini, hizmetlerini ve mesajlarını hikayeleştirerek anlatmasına çok daha sık şahit olacağız. Eski pazarlama dilinden ve kalıplardan sıyrılıp tüketiciye asıl deneyimi aktarmanın gerektiği bir yıl olacak.
Etkili ve Doğru Tasarlanmış Influencer Marketing
Youtuberlar, Instagram & TikTok ve diğer mecra fenomenleri, ünlüler, profesyonel sporcular ve hatta başarılı köpek eğitmenleri gibi belirli bir alanda insanların tanıdığı ve güvendiği kişiler tarafından gerçekleştirilen ürün tanıtım ve deneyim paylaşımları, 2022’de etkisini daha da artıracak. Buradaki en önemli nokta ise doğru kişiler ve doğru bir iletişim ile ilerlemek ve müşteride pazarlama faaliyeti algısı değil, deneyim etkisi yaratmak. Etkili bir influencer marketing stratejisi geliştirmek için geniş ama bağlantısız bir kitleye hitap etmektense, küçük ama ilgili bir kitleyi hedeflemek daha önemli bir hale gelecek. Sürekli yeni bilgi akışı sayesinde günümüzde çoğu tüketicinin dikkat süresi oldukça kısa ve zamanları değerli, bu nedenle hedef kitlenize daha az dikkat dağıtıcı bir platformda ulaşmak; doğru, sade, ilgi çekici ve kaliteli içerikler sunmak etkileşiminizi artıracaktır.
Makine Öğrenimi ve Yapay Zeka Teknolojileriyle Otomasyona Yatırıma Önem Verin!
Teknoloji çok hızlı gelişiyor ve her gün işimizi daha da kolaylaştıracak birçok araç kullanıma sunuluyor. Eskiden saatler harcanan pek çok işi şu anda akıllı automation sistemleri ile birkaç dakikada halletmek mümkün. 2022’de başarıya ulaşmak isteyen bütün firmalar dijital pazarlama stratejilerine yeni otomasyon sistemlerini ekleyerek, iş akışlarını otomatize edip, tekrarlayan görevlere daha az zaman harcayarak, sahip olduğu hedef kitleye göre farklı stratejiler ve içerikler geliştiririp süreci daha verimli ve etkili hale getirebilir.
Ses ve Görüntüyle Arama Dijital Pazarlama Stratejinizi de Değiştirecek
Sesle etkinleştirilen dijital asistanlar hayatımızı her geçen gün daha da kolaylaştıracak. Hem evde hem de telefonlarımızda kullanarak birçok işimizi sadece sesimizle halledebildiğimiz bu yeni sistem, anahtar kelimeleri kullanmada da önemli değişikliklere yol açmaya devam edecek. İçerikleri oluştururken Siri, Bixby veya Alexa kullanırken sorulabilecek sorulara göre anahtar kelimeler seçmek çok daha popüler ve etkili bir yöntem haline gelecek. Ve tabii ki yükselişi durmayan ve muhtemelen durmayacak olan diğer bir arama metodu ise görsel arama. Yüksek kaliteli görseller ekleyerek ve bunları açıklayıcı anahtar kelimelerle etiketleyerek etkileşiminizi artırmanız mümkün olacak.
Mobil Öncelikli Web Siteler Artık Tüm Web Sitelerinin Önceliği Akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte, mobil öncelikli tasarımla web sitesi oluşturmak çok daha önemli bir hale geldi. Tabii ki masaüstü kullanım sona ermedi veya sitenizin masaüstü görünümü de önemsiz bir hale gelmedi fakat öncelik mobil haline geldi ve tüm e-ticaret ve dijital pazarlama uzmanları mobil üzerinden kontrol ve geliştirmeler yapmaya öncelik vermeli. Kullanıcılara en iyi mobil deneyimi sunmak artık tüm web sitelerinin en önemli önceliği.
Kaynak : https://akademi.icerikbulutu.com/