Süt; su, yağ, protein, süt şekeri (laktoz) ve mineral maddelerden oluşan doğal bir besindir. Esansiyel amino asitleri içeren en iyi doğal kaynak olan süttür. Kaliteli inek sütü insanların beslenmesinde oldukça önemli bir yer tutmaktadır.

Kaliteli inek sütü besleyici ve aynı zamanda ekonomik değeri, kuru madde içeriği ile ilgilidir. Sütün kuru madde içeriğinin yüksek olması, besleyici değerinin ve üretilecek sütten elde edilen ürün miktarının da yüksek olması anlamına gelecektir.

Süt, çok kolay ve çabuk bozulabilen, bu nedenle özel koşullarda muhafaza edilmesi gereken bir gıdadır. Sütün bu özelliği sadece üretici için değil, süt sanayi için de oldukça önemli bir sorundur. Kaliteli süt üretimi işletmede başlar ve depolama, taşıma, işleme ve marketlere dağıtımına kadar olan zincirdeki tüm koşullardan etkilenir.

Sütün tadı ve kokusu tüketiciler açısından oldukça önemli bir konudur. Sütün tadı, işletmede hayvanlara yedirilen yem, barınak koşulları, içerdiği uçucu yağ asitleri miktarı, bakteriyel bulaşma, güneşte tutma, pas, bakır ve klor ile teması sonucu oksitlenmesi ve sineklere karşı uygulanan sprey ve ilaç kalıntısı gibi birçok faktör tarafından etkilenmektedir.

Çiftlikte süt üretimi iyi kalitedeki bir sütte, bakteri ve somatik hücre sayısı düşük, normal kompozisyonda ve asitlikte, kötü kokmayan, herhangi bir çöküntü, antibiyotik ve kimyasal kalıntı bulunmaz. Süt kalitesinin doğrudan etkilendiği ilk halka olan işletme koşullarında önemli kalite kriterleri olan bakteri içeriği, somatik hücre sayısı ve antibiyotik kalıntısını açıklamaya çalışacağız.

Uçtan Uca